Piero FORNASETTI

  • Cankut BÜYÜKTOKSAVUL
  • Beyoğlu - İstanbul - TÜRKİYE

Yeni bir mevsimi idrak ettiğimiz şu günlerde , kışın soğukları yavaş yavaş yerini güneşli günlere bırakırken, doğa gibi bir çoğumuzun içi kıpır kıpır ve heyecanlıyız.

   Bende 2.nci blog yazımı ne konuda yazsam diye düşünürken, esasen konusu eşsiz bir tasarımcı gözüyle baktığım Philippe STARCK olacaktı..Ancak bu eşsiz tasarımcıya o eşsiz EROS sandalyesi tasarımında  ilham veren ve yaşadığı dönem boyunca 11.000’den çok tasarım yaptığı söylenen Milan’lı Piero FORNASETTI’yi öne alayım dedim.

Neden FORNASETTI bu blogumun konusu?

Hatırlarsanız blogumu oluştururken hayatın içinden gelen, ona dokunan kişileri, müziği, filmi , kitabı ne varsa blog konum yapacağım demiştim. Yaşadığı dönem boyunca kravat, kıyafet, porselen tabak, mobilya ,çaydanlık, aklınıza gelebilecek her şeye dokunan bir tasarımcı…Ortağı Gio PONTI’nin söylediği gibi

“  Fornasetti,  sesi olmadan konuşan, iletişim kuran objeler tasarlar…( His good old friend and partner Gio Ponti said about Piero: “He makes objects speak”. And yes, Fornasetti did make voiceless objects speak. Who would have dared to draw an image with a girl’s Lace, split down the middle, on a plate?)

 Eserlerinde çoklukla işlediği kocaman gözlü, fındık ağızlı kadının ilham kaynağının soprano Lina CAVALIERI olduğu söylenir. “Bu kadının yüzünü kullanarak nasıl birbirinden farklı 500’den fazla varyasyonla bu eserleri yarattım, bilmem....yapmaya başladım ve durmadı” 

Yaptığı tasarımlar hem günümüzden hem geçmişten..Bu uyumu yakalayan ender sanatçılardan biri....